Lasersnijden

Maref heeft een groot aantal lasersnijmachines. We hebben Co2 lasersen zogenaamde fiberlasers met een vermogen tot 8kW. Tevens hebben we een geautomatiseerd STOPA magazijn en een automatische uitruimer. Hiermee kunnen we onbemand produceren en hebben we de mogelijkheid om 24 uur per dag te produceren.

Hoe werkt lasersnijden

Lasersnijden is het snijden van een vlakke plaat met behulp van een geconcentreerde bundel licht. Deze lichtbundel licht wordt geleid, gevormd en gebundeld tot een punt op de te snijden plaat. Door deze concentratie op de metalenplaat zal het materiaal zeer sterk verwarmen. Door het concentreren van het gehele laservermogen wordt op een punt van een halve millimeter of kleiner het metaal zo heet dat deze zal smelten en/of zelfs verdampen. Als de warmte invoer dan hoger is dan de uitvoer door warmtegeleiding zal is het snijproces begonnen en zal de laser volledig door het materiaal heen smelten.

De laserkop zal hierna een snijbeweging maken gebaseerd op het ingelezen 3D model. Hiermee kunnen we dan alle geometrische vormen snijden in groter series, maar ook kleinere series. Door dat het materiaal enkel lokaal wordt verwarmd door de laser, zal er een mooie snijvoeg ontstaan zonder hinderlijke thermische belasting van het te snijden materiaal. Aangezien  de snijvoeg niet veel breder is dan de laserstraal kunnen hele nauwkeurige en fijne contouren braamvrij en glad worden gesneden. De toleranties op lasersnijden zijn ca 0.1 mm.

Afhankelijk van het te verwerken materiaal of toepassing bestaat de keuze uit verschillende procesgassen. Stikstof en zuurstof zijn de veel voorkomende procesgassen. Stikstof heeft als eigenschap dat het niet reageert met het gesmolten materiaal in de snijvoeg waardoor er nagenoeg geen laser huid ontstaat. Voor dikkere materialen wordt vaker gekozen voor CO2 als procesgas om een hogere snijsnelheid te bereiken en braamvorming te vermeiden.

Lasersnijden? Neem dan contact met ons op!

Maref is dé specialist op het gebied van Lasersnijden. Heb je vragen over lasersnijden? Neem dan contact met ons op. Onze collega’s voorzien u geheel vrijblijvend van informatie en bieden altijd een passend advies. Wij staan altijd voor u klaar.

Benieuwd wat MAREF
voor u kan betekenen?