Lasersnijden

Maref heeft een groot aantal lasersnijmachines. We hebben Co2 lasersen zogenaamde fiberlasers met een vermogen tot 8kW. Tevens hebben we een geautomatiseerd STOPA magazijn en een automatische uitruimer. Hiermee kunnen we onbemand produceren en hebben we de mogelijkheid om 24 uur per dag te produceren.

Wat is lasersnijden?

Lasersnijden is een snijtechniek waarbij een laserstraal wordt gebruikt om materialen te snijden. Deze techniek is al jaren in gebruik en wordt steeds populairder vanwege de voordelen die het biedt ten opzichte van traditionele snijmethoden. We zullen je meer vertellen over lasersnijden, inclusief de werking, materialen die kunnen worden gesneden, de voordelen, toepassingen, veiligheid, kosten en beschikbaarheid, en toekomstige ontwikkelingen.
Maref Mierlo - metaalbewerking - lasersnijden plaatwerk 2

Hoe werkt het?

Lasersnijden werkt door middel van een zeer nauwkeurige laserstraal die door een speciale lens wordt geleid. De laserstraal smelt het materiaal op de snijlijn en verbrandt het vervolgens. Door de hoge energiedichtheid van de laserstraal wordt het materiaal op de snijlijn weggebrand, waardoor er een zeer nauwkeurige en schone snede ontstaat. Er zijn verschillende soorten lasersnijders, zoals CO2-lasersnijders en fiber-lasersnijders, die verschillende materialen kunnen snijden en elk hun eigen specifieke voordelen hebben.

Materialen die kunnen worden gesneden

Lasersnijders kunnen verschillende materialen snijden, waaronder metaal, kunststoffen, hout en textiel. Metaal is een van de meest populaire materialen voor lasersnijden vanwege de nauwkeurigheid en precisie die lasersnijden biedt. Kunststoffen, zoals acryl en polycarbonaat, worden vaak gesneden met lasersnijders vanwege hun helderheid en transparantie. Hout is ook een populaire keuze voor lasersnijden vanwege de mogelijkheid om complexe vormen en patronen te snijden. Textiel, zoals leer en stoffen, worden ook vaak gesneden met lasersnijders vanwege de nauwkeurigheid en snelheid waarmee deze materialen kunnen worden gesneden.
Maref Mierlo - metaalbewerking - lasersnijden 1

Voordelen van lasersnijden

Een van de grootste voordelen van lasersnijden is de nauwkeurigheid en precisie die het biedt. De laserstraal is in staat om zeer kleine en complexe vormen te snijden met een hoge mate van precisie en herhaalbaarheid. Lasersnijden is ook snel en efficiënt, waardoor het ideaal is voor massaproductie en productie op grote schaal. Bovendien produceert lasersnijden minder afval dan traditionele snijmethoden, omdat het materiaal zeer nauwkeurig wordt gesneden en er minder restmateriaal overblijft.

Verschillende soorten toepassingen

Lasersnijden wordt veel gebruikt in verschillende industrieën, waaronder de productie van machines, architectuur, medische apparatuur en de kunstwereld. In de machinebouw wordt lasersnijden gebruikt om metalen onderdelen te snijden voor machines en apparatuur. In de architectuur worden lasersnijders gebruikt om complexe vormen te snijden voor gevels en andere architectonische elementen. In de medische industrie wordt lasersnijden gebruikt om precisie-instrumenten en implantaten te maken. In de kunstwereld wordt lasersnijden gebruikt om complexe en gedetailleerde ontwerpen te snijden in verschillende materialen, waaronder hout, acryl en papier.

Veiligheid bij lasersnijden

Het is belangrijk om beschermende kleding en een veiligheidsbril te dragen om de ogen en huid te beschermen tegen de intensiteit van de laserstraal. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de ruimte goed geventileerd is om de uitstoot van gassen en dampen te verminderen die kunnen ontstaan tijdens het snijproces. Het is ook belangrijk om de juiste apparatuur te gebruiken om ongelukken te voorkomen. Maref beschikt over de juiste veiligheidsmaatregelen om jouw project tot een succes te maken.

Kosten en beschikbaarheid

De kosten van lasersnijden kunnen variëren afhankelijk van de materialen en de complexiteit van het ontwerp. Over het algemeen zijn lasersnijders duurder dan traditionele snijmethoden, maar de hogere kosten worden gecompenseerd door de voordelen van nauwkeurigheid, snelheid en efficiëntie. Bij Maref hebben we tevens een geautomatiseerd STOPA magazijn en een automatische uitruimer. Hiermee kunnen we onbemand produceren en hebben we de mogelijkheid om 24 uur per dag te produceren.
Maref Metaalbewerking - Metaal bewerken - Lasersnijden staal

De toekomst van lasersnijden

Lasersnijden blijft zich ontwikkelen en verbeteren, met nieuwe technologieën die steeds nauwkeurigere en efficiëntere snijmethoden mogelijk maken. Fiber-lasersnijders zijn bijvoorbeeld steeds populairder geworden vanwege hun snelheid en efficiëntie bij het snijden van metalen. De Fiber-lasersnijders bij Maref hebben dan ook een vermogen tot 8kW. Daarnaast worden er voortdurend nieuwe materialen ontwikkeld die kunnen worden gesneden met lasersnijders, waaronder materialen die eerder niet snijdbaar waren. Dit zorgt voor nieuwe toepassingen en mogelijkheden voor lasersnijden in de toekomst.

Lasersnijden? Neem dan contact met ons op!

Maref is dé specialist op het gebied van Lasersnijden. Heb je vragen over lasersnijden of andere plaatbewerking? Neem dan contact met ons op. Onze collega’s voorzien u geheel vrijblijvend van informatie en bieden altijd een passend advies. Wij staan altijd voor u klaar.

Benieuwd wat MAREF
voor u kan betekenen?