Kanten

Maref beschikt over diverse zeer hoogwaardige en moderne kantbanken voor het kanten van metalen.

Kanten is een belangrijk onderdeel van de metaalbewerking en wordt veelvuldig toegepast bij het maken van plaatwerkonderdelen, behuizingen en constructies. Een gesneden plaat, ook wel uitslag genoemd, wordt tijdens het kanten door een bovenmes in een V-vormige ondermatrijs geduwd. Dit gebeurd met een forse druk om zo de plaat te vormen naar een gekante hoek. In deze hoek zal dan ook een buigradius ontstaan welke gerelateerd is aan de dikte van het materiaal en de gebruikte V-groef en diens bovenmes.

Wat is kanten?

Kanten is een metaalbewerkingstechniek waarbij een metalen plaat in de juiste hoek wordt gebogen. Dit gebeurt door de plaat op een kantbank te plaatsen en deze te buigen met behulp van een stempel en een matrijs. Het doel hiervan is om plaatwerkonderdelen te vormen die in de gewenste hoek passen en die sterk genoeg zijn om aan de gewenste belasting te voldoen.

Materialen

Kanten kan worden toegepast op verschillende soorten materialen, zoals staal, aluminium, koper en messing. Het is belangrijk om het juiste materiaal te kiezen dat geschikt is voor het gewenste eindresultaat. Zo kan bijvoorbeeld roestvrij staal worden gebruikt voor toepassingen waar corrosiebestendigheid vereist is.
Maref Mierlo - metaalbewerking - kanten machine 1

Gereedschap

Kanten is een metaalbewerkingstechniek waarbij een plaatmetaal in de juiste hoek wordt gebogen. Dit gebeurt door de plaat op een kantbank te plaatsen en deze te buigen met behulp van een stempel en een matrijs. Het doel van kanten is om plaatwerkonderdelen te vormen die in de gewenste hoek passen en die sterk genoeg zijn om aan de gewenste belasting te voldoen.

Veiligheid

Veiligheid is een belangrijk aspect bij het kanten van metaal. Het is belangrijk om persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen, zoals veiligheidsbrillen, gehoorbescherming en veiligheidshandschoenen. Daarnaast moeten de gereedschappen op de juiste manier worden gebruikt en moet er rekening worden gehouden met de krachten die vrijkomen bij het kanten.
Maref Mierlo - metaalbewerking - kanten

Voorbereiding

Voordat het kanten begint, moet er een goede voorbereiding plaatsvinden. Dit omvat het bepalen van de hoek die nodig is, het instellen van de machine en het zorgen voor de juiste plaatdikte en lengte. Het is ook belangrijk om te controleren of de plaat vrij is van vervuilingen, zoals olie, roest of andere verontreinigingen.

Verschillende kanttechnieken

Er zijn verschillende kanten technieken die kunnen worden toegepast, afhankelijk van het gewenste resultaat. Deze verschillende technieken zijn:

 1. CNC kanten
  CNC kanten, ook wel computergestuurd kanten genoemd, is een geautomatiseerde techniek waarbij de plaat wordt gebogen met behulp van een kantbank die is uitgerust met een computer. De computer stuurt het kantgereedschap aan en zorgt voor een hoge nauwkeurigheid en herhaalbaarheid. CNC kanten is geschikt voor grote series en complexe onderdelen.

 2. Walskanten
  Walskanten worden gemaakt door de plaat door middel van rollen te buigen. Dit gebeurt meestal met behulp van een walsmachine en is geschikt voor platen met een grote lengte. Walskanten worden vaak gebruikt bij de productie van buizen en cilinders.

 3. Omkanten
  Omkanten is een techniek waarbij de plaat wordt gebogen in een rechte hoek. Dit gebeurt meestal met behulp van een kantbank en een omkantgereedschap. Omkanten wordt vaak gebruikt bij de productie van behuizingen en panelen.

 4. Variabele kanttechnieken
  Naast de bovengenoemde technieken bestaan er ook variabele kanttechnieken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kantgereedschap dat is voorzien van meerdere buiglijnen. Hierdoor kan de plaat op verschillende manieren worden gebogen, waardoor complexe vormen kunnen worden gerealiseerd.

Kanten is een veelzijdige techniek die op verschillende manieren kan worden toegepast. De keuze voor een bepaalde kanttechniek hangt af van de specificaties van het te produceren onderdeel en het gewenste aantal stuks. Een ervaren kantbedrijf kan u adviseren over de beste kanttechniek voor uw project.

Kwaliteitscontrole

Kwaliteitscontrole is een belangrijk aspect van het kanten van metaal. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de gebogen plaat aan de gewenste specificaties voldoet en dat er geen defecten of scheuren zijn ontstaan. Om dit te bereiken, moeten de platen regelmatig worden geïnspecteerd en moet er worden gecontroleerd of de hoeken en maten overeenkomen met de tekening.
Maref Mierlo - metaalbewerking - kanten 2

Toepassingen

Kanten wordt veel gebruikt in de metaalbewerking en heeft vele toepassingen. Zo kan het worden gebruikt voor het maken van behuizingen, panelen, constructies, apparaten en nog veel meer. Het is een veelzijdige techniek die kan worden toegepast op verschillende soorten metaal.

Kanten? Neem dan contact met ons op!

Maref is dé specialist op het gebied van Lasersnijden. Heb je vragen over kanten of andere plaatbewerking? Neem dan contact met ons op. Onze collega’s voorzien u geheel vrijblijvend van informatie en bieden altijd een passend advies. Wij staan altijd voor u klaar.

Benieuwd wat MAREF
voor u kan betekenen?