Plaatbewerking

Plaatbewerking is een productietechniek waarbij platen van verschillende materialen worden gevormd, gesneden en bewerkt om diverse producten te maken. Deze techniek wordt in verschillende sectoren gebruikt en is van groot belang voor de moderne productie. Maref is dé partner voor hoogwaardig plaatbewerking. We hebben ons gespecialiseerd in het verwerken van staal, rvs en aluminium. Onze medewerkers zijn opgeleid en gecertificeerd volgens de standaarden in onze industrie. Hiermee hebben we de juiste papieren om producten te snijdenkanten en schuren volgens de gevraagde eisen.

Wat is plaatbewerking?

Plaatbewerking is het bewerken van platen van verschillende materialen om deze te vormen tot een specifiek product. Het proces bestaat uit verschillende stappen, waaronder lasersnijden, buigen, frezen en lassen. Plaatbewerking wordt gebruikt om verschillende producten te maken, zoals onderdelen voor machines, onderdelen voor auto’s, luchtvaartcomponenten, behuizingen, enzovoort.
Maref Geldrop - Metaalbewerking - Lassen 4

Wat is plaatbewerking?

In de wereld van plaatbewerking zijn verschillende technieken beschikbaar om metalen platen te bewerken en te vormen. Een van de meest gebruikte technieken is lasersnijden, waarbij een laser wordt gebruikt om het materiaal nauwkeurig te snijden. Deze techniek maakt het mogelijk om complexe vormen en contouren te maken, die anders moeilijk te bereiken zouden zijn met traditionele snijmethoden.

Een andere veelgebruikte techniek in plaatbewerking is buigen. Hierbij worden platen in verschillende hoeken gevormd, wat kan worden gedaan met behulp van machines of handmatig. Deze techniek maakt het mogelijk om platen in verschillende vormen te buigen, zoals U-vormen of hoeken.

Een derde techniek die wordt gebruikt in plaatbewerking is frezen. Bij deze techniek wordt materiaal van de plaat verwijderd met behulp van een freesmachine. Dit maakt het mogelijk om complexe vormen te maken door middel van het verwijderen van materiaal, wat vooral handig is bij het maken van onderdelen met ingewikkelde geometrieën.

Ten slotte wordt lassen veel gebruikt om platen aan elkaar te verbinden. Bij deze techniek wordt warmte en druk gebruikt om de platen aan elkaar te smelten. Dit maakt het mogelijk om grote metalen constructies te maken die bestaan uit meerdere platen die aan elkaar zijn gelast, zoals bijvoorbeeld de carrosserie van auto’s of de behuizing van machines.

Maref Mierlo - metaalbewerking - kanten

Materialen in plaatbewerking

Verschillende materialen worden gebruikt in plaatbewerking, waaronder staal, aluminium, koper, messing, titanium en roestvrij staal. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Staal is bijvoorbeeld sterk en duurzaam, terwijl aluminium licht en corrosiebestendig is.

Toepassingen van plaatbewerking

Plaatbewerking wordt gebruikt in verschillende sectoren, waaronder de auto-industrie, luchtvaart, machinebouw, de medische sector en de bouw. In de auto-industrie worden onderdelen van auto’s gemaakt met behulp van plaatbewerking, zoals carrosserieën en uitlaten. In de luchtvaart worden componenten voor vliegtuigen gemaakt, zoals de romp, vleugels en landingsgestellen. In de medische sector worden chirurgische instrumenten, implantaten en medische apparatuur geproduceerd. In de bouw worden gevels, wandbekleding en dakbedekking gemaakt met behulp van plaatbewerking.

Voordelen van plaatbewerking

Plaatbewerking heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere productietechnieken. Het is een zeer nauwkeurige techniek, wat betekent dat producten met hoge precisie kunnen worden geproduceerd. Daarnaast is plaatbewerking snel en kostenefficiënt, omdat het mogelijk is om grote aantallen producten te produceren in korte tijd. Ook is het mogelijk om complexe vormen en contouren te maken met plaatbewerking, wat met andere productietechnieken niet mogelijk is.

Kwaliteit waarborgen

Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de producten consistent hoog is, is het van groot belang om de kwaliteit tijdens het productieproces te waarborgen. Dit kan worden gedaan door middel van kwaliteitscontroles op verschillende punten in het proces, zoals het materiaal, de afmetingen en de vormgeving van het product. Ook kunnen statistische methoden worden gebruikt om de kwaliteit te controleren en te verbeteren.
Maref Geldrop - Metaalbewerking - MIG/MAG Lassen

Duurzaamheid

Plaatbewerking kan ook bijdragen aan duurzaamheid. Materialen kunnen namelijk optimaal worden gebruikt, wat verspilling voorkomt. Ook kan de productie van producten met plaatbewerking energiezuinig zijn, doordat machines efficiënter kunnen werken en er minder afval ontstaat. Daarnaast kunnen producten die zijn geproduceerd met behulp van plaatbewerking vaak worden gerecycled, wat bijdraagt aan een circulaire economie.

Onze laser en kantcapaciteit

Maref beschikt over een zeer ruime plaatwerkfabriek welke capaciteit heeft om naast het lasersnijden van platen tot 4000x2000mm en 20mm dik ook producten te kanten van zeer klein tot 4000mm lengte (100KG). Onze productielocatie beschikt over meerder kantbanken en lasersnijmachines met zeer hoogwaardige kantgereedschappen en CO2 en fiberlasermachines. Hiermee kunnen we kleinere series maar ook grote series zeer constant en efficiënt produceren.

Plaatwerk nodig? Neem dan contact met ons op!

Maref is dé specialist voor al uw las- en plaatwerk. Heb je vragen over laswerk of plaatbewerking? Neem dan contact met ons op. Onze collega’s voorzien u geheel vrijblijvend van informatie en bieden altijd een passend advies. Wij staan altijd voor u klaar.

Benieuwd wat MAREF
voor u kan betekenen?