Plaat lasersnijden

Plaat lasersnijden is een moderne en efficiënte snijtechnologie die gebruikt wordt in verschillende sectoren, zoals de metaalindustrie, de machinebouw, de bouwsector, enz. Deze technologie biedt vele voordelen, zoals hoge nauwkeurigheid, snelle productietijden en minimale materiaalverspilling.

Hoe werkt lasersnijden?

Lasersnijden maakt gebruik van een laserstraal om door plaatmateriaal te snijden. De laserstraal wordt gegenereerd door een laserbron en vervolgens gericht en gefocusseerd door optische componenten. De snijkop, die aan de CNC-besturing is gekoppeld, beweegt langs de plaat om het materiaal te snijden.
Maref Mierlo - metaalbewerking - lasersnijden plaatwerk 2

Materialen die kunnen worden gesneden

Plaat lasersnijden is geschikt voor verschillende materialen, zoals staal, RVS, aluminium, koper en messing. Naast metalen kunnen ook andere materialen zoals kunststof, hout, leer en textiel worden gesneden. Bij het lasersnijden van deze materialen zijn wel andere lasersystemen en instellingen nodig.
Maref Mierlo - metaalbewerking - lasersnijden 1

Dikte van materialen

De maximale dikte van materialen die kunnen worden gesneden, hangt af van het vermogen van de laserbron. Over het algemeen kunnen lasersystemen diktes aan van enkele millimeters tot enkele centimeters. De prestaties van het lasersnijsysteem variëren wel bij verschillende materiaaldiktes. Bij het snijden van dikkere materialen kan de snijsnelheid lager zijn en kan er meer materiaalverlies optreden.

Voordelen van plaat lasersnijden

Lasersnijden biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere snijmethoden:

Hoge nauwkeurigheid: Plaat lasersnijden maakt gebruik van geavanceerde lasersnijmachines die zeer nauwkeurig kunnen snijden. De laserstraal kan op microniveau worden ingesteld, waardoor het mogelijk is om zeer complexe en gedetailleerde patronen te snijden. Dit maakt lasersnijden uitermate geschikt voor het snijden van complexe onderdelen.

Snelle productietijden: Omdat plaat lasersnijden een geautomatiseerd proces is, kan het snel en efficiënt worden uitgevoerd. Bovendien kan het snijproces direct worden aangepast aan de gewenste vorm, zonder dat er speciale gereedschappen nodig zijn. Hierdoor is het mogelijk om binnen zeer korte tijd grote hoeveelheden onderdelen te produceren.

Minimale materiaalverspilling: Plaat lasersnijden is een zeer efficiënte snijtechnologie omdat de laserstraal zeer gericht is en weinig materiaalverlies optreedt. Dit betekent dat er minder materiaal nodig is om het gewenste onderdeel te produceren en dat er minder afval wordt geproduceerd. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook kostenbesparend zijn voor bedrijven.

Flexibiliteit in ontwerp: Plaat lasersnijden maakt het mogelijk om zeer complexe en gedetailleerde patronen te snijden, waardoor het mogelijk is om zeer unieke ontwerpen te maken. Dit betekent dat bedrijven hun ontwerpen kunnen aanpassen aan de specifieke behoeften van hun klanten, waardoor ze zich kunnen onderscheiden van hun concurrenten.

Toepassingen van lasersnijden

Lasersnijden wordt in verschillende industrieën gebruikt voor uiteenlopende toepassingen. In de machinebouw wordt lasersnijden vaak gebruikt voor het maken van machineonderdelen en behuizingen. In de bouwsector wordt lasersnijden gebruikt voor het maken van plaatwerk voor daken, gevels en andere toepassingen. Lasersnijden wordt ook veel toegepast in de reclame-industrie, bijvoorbeeld voor het maken van reclameborden en lichtreclames. Naast deze industriële toepassingen wordt lasersnijden ook gebruikt voor het maken van kunstwerken en decoratieve items.

Kwaliteitscontrole en certificering

Bij het lasersnijden van plaatmateriaal is kwaliteitscontrole van groot belang om te zorgen voor een goed eindresultaat. Moderne lasersnijsystemen hebben vaak ingebouwde kwaliteitscontrolefuncties die ervoor zorgen dat de snijkwaliteit consistent blijft. Daarnaast kunnen er na het lasersnijden verschillende nabewerkingen worden toegepast, zoals het ontbramen of polijsten van de randen.
Maref Metaalbewerking - Metaal bewerken - Lasersnijden staal

Duurzaamheid

Plaat lasersnijden is een duurzame snijtechnologie, omdat er weinig materiaalverlies optreedt en er minder energie nodig is dan bij andere snijmethoden. Daarnaast kan lasersnijden worden gecombineerd met andere duurzame productietechnologieën, zoals het gebruik van gerecycled materiaal en energiezuinige machines.

Plaat lasersnijden? Neem dan contact met ons op!

Maref is dé specialist op het gebied van plaat lasersnijden. Heb je vragen over lasersnijden of andere plaatbewerking? Neem dan contact met ons op. Onze collega’s voorzien u geheel vrijblijvend van informatie en bieden altijd een passend advies. Wij staan altijd voor u klaar.

Benieuwd wat MAREF
voor u kan betekenen?