Metaalbewerking

Metaalbewerking is een belangrijke techniek die wordt toegepast in verschillende industrieën. Van de bouw tot de auto-industrie en de machinebouw, metaalbewerking speelt een essentiële rol in het creëren van diverse producten en constructies.

Geschiedenis van metaalbewerking

Metaalbewerking is al duizenden jaren oud en heeft door de jaren heen verschillende belangrijke ontwikkelingen doorgemaakt. In het begin werden metalen gereedschappen gebruikt om andere metalen te bewerken. Later werden er nieuwe technieken ontwikkeld, zoals smeden en gieten. Het gebruik van stoomkracht en elektriciteit in de 19e eeuw leidde tot verdere innovaties op het gebied van metaalbewerking, zoals het frezen en draaien van metaal.
Maref Metaalbewerking - Metaal bewerken - Lasersnijden staal

Soorten metaalbewerking

Er zijn verschillende soorten metaalbewerking die kunnen worden toegepast, afhankelijk van het doel van de bewerking en het soort metaal dat wordt gebruikt. Enkele voorbeelden van metaalbewerking zijn: snijden, buigen, lassen, frezen en polijsten. Elk van deze technieken vereist specifieke gereedschappen en machines.
Maref Metaalbewerking - Metaal bewerken - Lasersnijden staal

Gereedschappen en machines

Het gebruik van gereedschappen en machines is essentieel bij metaalbewerking. Voor het snijden van metaal worden bijvoorbeeld zagen, messen en lasers gebruikt. Voor het buigen van metaal worden buigmachines en plooibanken gebruikt. Bij het lassen van metaal worden lassen en soldeerapparatuur gebruikt. En voor het frezen en draaien van metaal worden machines zoals draaibanken en freesmachines gebruikt.

Materialen

Verschillende soorten metaal kunnen worden gebruikt bij metaalbewerking, waaronder staal, aluminium, koper, messing en titanium. Elk van deze materialen heeft zijn eigen unieke eigenschappen en toepassingen. Zo wordt staal vaak gebruikt voor constructies en gebouwen, terwijl aluminium populair is in de lucht- en ruimtevaartindustrie vanwege zijn lichte gewicht.

Technieken

Er zijn talloze technieken die worden gebruikt bij metaalbewerking, die allemaal hun eigen voordelen en toepassingen hebben. Een van de populairste technieken is CNC-bewerking, waarbij een computer de machine aanstuurt om het metaal te snijden, buigen, boren of frezen. Deze techniek wordt vaak gebruikt in de massaproductie van metaalonderdelen, waarbij nauwkeurigheid en consistentie van het grootste belang zijn.

Een andere veelgebruikte techniek is lasersnijden, waarbij een laserstraal wordt gebruikt om het metaal op een zeer nauwkeurige en gecontroleerde manier te snijden. Dit is een zeer effectieve en efficiënte techniek die vaak wordt gebruikt voor het snijden van complexe vormen of dunne platen.

Draaien is een techniek waarbij het metaal wordt bewerkt door het te roteren tegen een draaibank. Dit kan worden gebruikt om ronde onderdelen te maken, zoals assen, bouten en moeren.
Slijpen is een andere techniek waarbij het metaal wordt bewerkt door het te schuren of te slijpen met behulp van schuurmiddelen. Dit wordt vaak gebruikt om oppervlakken glad te maken of om metalen onderdelen te vormen.

Stansen en ponsen zijn technieken waarbij een stempel of een pons wordt gebruikt om gaten of vormen uit het metaal te snijden. Deze technieken worden vaak gebruikt in de productie van plaatwerk en andere onderdelen waarbij een hoge precisie en snelheid vereist zijn.

Toepassingen

Metaalbewerking wordt toegepast in verschillende industrieën. Zo wordt het gebruikt in de bouw voor constructies zoals bruggen en gebouwen, in de auto-industrie voor het maken van auto’s en onderdelen, en in de machinebouw voor het creëren van machines en onderdelen. Metaalbewerking wordt ook gebruikt in de lucht- en ruimtevaartindustrie voor het maken van onderdelen voor vliegtuigen en ruimtevaartuigen. Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld het maken van keukenapparatuur, meubels en kunstwerken.
Maref Geldrop - Metaalbewerking - Gereed product 2

Innovaties

Net als veel andere industrieën wordt ook de metaalbewerkingsindustrie gekenmerkt door voortdurende innovaties. Zo worden er voortdurend nieuwe materialen ontwikkeld die betere prestaties leveren en efficiënter kunnen worden bewerkt. Ook worden er nieuwe technieken ontwikkeld die het mogelijk maken om metaal nog preciezer te bewerken. Een voorbeeld hiervan is additive manufacturing, waarbij een object laag voor laag wordt opgebouwd door middel van 3D-printen.

Onze laser en kantcapaciteit

Maref beschikt over een zeer ruime plaatwerkfabriek welke capaciteit heeft om naast het lasersnijden van platen tot 4000x2000mm en 20mm dik ook producten te kanten van zeer klein tot 4000mm lengte (100KG). Onze productielocatie beschikt over meerder kantbanken en lasersnijmachines met zeer hoogwaardige kantgereedschappen en CO2 en fiberlasermachines. Hiermee kunnen we kleinere series maar ook grote series zeer constant en efficiënt produceren.

Metaalbewerking nodig? Neem dan contact met ons op!

Maref is dé specialist voor al uw las- en plaatwerk. Heb je vragen over laswerk of plaatbewerking? Neem dan contact met ons op. Onze collega’s voorzien u geheel vrijblijvend van informatie en bieden altijd een passend advies. Wij staan altijd voor u klaar.

Benieuwd wat MAREF
voor u kan betekenen?