Metaal lassen

Metaal lassen is een belangrijke techniek die in verschillende industrieën wordt gebruikt. Het proces omvat het verbinden van twee stukken metaal door ze te verhitten totdat ze smelten en vervolgens weer afkoelen tot ze één geheel vormen.

Soorten metaal lassen

Er zijn verschillende soorten metaal lassen, waaronder MIG-lassen, TIG-lassen, elektrode lassen en plasma lassen. MIG-lassen maakt gebruik van een continue draad als elektrode en produceert een stabiele lasnaad. TIG-lassen maakt gebruik van een tungsten elektrode en is een precisietechniek die geschikt is voor het lassen van dunne metalen. Elektrode lassen maakt gebruik van een stroomvoerende elektrode die smelt en zorgt voor de verbinding tussen de twee stukken metaal. Plasma lassen maakt gebruik van een plasmastraal om metaal te snijden en lassen. Het is belangrijk om de juiste lasmethode te kiezen op basis van het type metaal en de toepassing waarvoor het wordt gebruikt.
Maref Geldrop - Metaalbewerking - Lassen 4

Lasapparatuur

Het kiezen van de juiste lasapparatuur is essentieel voor succesvol lassen. De belangrijkste apparatuur omvat de lasmachine, de lasdraad of elektrode, de lashelm en de beschermende kleding. De lasmachine levert de stroom die nodig is om het metaal te smelten en te verbinden. De lasdraad of elektrode zorgt voor de verbinding tussen de twee stukken metaal. De lashelm beschermt het gezicht en de ogen tegen de felle lichtflitsen die vrijkomen tijdens het lassen. Beschermende kleding, zoals leren handschoenen en een schort, beschermt de rest van het lichaam tegen de hitte en spatten.
Maref Geldrop - Metaalbewerking - Lassen 10

Veiligheid

Het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen bij het lassen van metaal. Het werken met hoge temperaturen en elektriciteit kan gevaarlijk zijn als er niet op de juiste manier wordt gewerkt. Het dragen van beschermende kleding, het werken in een goed geventileerde ruimte en het vermijden van blootstelling aan giftige dampen zijn enkele belangrijke veiligheidsmaatregelen die genomen moeten worden. Daarnaast moeten de lasapparatuur en het metaal goed geaard zijn om elektrocutie te voorkomen. Maref houdt rekening met deze veiligheidsmaatregelen.

Voorbereiding metaal lassen

Een goede voorbereiding is belangrijk voor succesvol lassen. Het metaal moet schoon en vetvrij zijn voordat het kan worden gelast. Het is belangrijk om de juiste lasdraad of elektrode te kiezen op basis van het type metaal dat wordt gelast en de lasmethode die wordt gebruikt. De lasapparatuur moet worden ingesteld op de juiste spanning en stroomsterkte om de beste resultaten te krijgen.

Lastechniek

Het uitvoeren van de daadwerkelijke lastechniek vereist enige vaardigheid en precisie. Het is belangrijk om de lasdraad of elektrode op de juiste manier te hanteren en te richten om een goede lasverbinding te verkrijgen. Het is ook belangrijk om de juiste snelheid en druk toe te passen om een sterke en uniforme lasverbinding te krijgen. Het is ook belangrijk om de lasnaad te controleren op eventuele onvolkomenheden en deze indien nodig te corrigeren.

Toepassingen

Metaal lassen wordt veel gebruikt in verschillende industrieën, waaronder de bouw, de automobielindustrie en de luchtvaartindustrie. Het wordt gebruikt voor het maken van constructies, het repareren van machines en voertuigen, het maken van pijpleidingen en het verbinden van onderdelen in een breed scala van toepassingen. De keuze van de juiste lasmethode en lasapparatuur is afhankelijk van het specifieke gebruik en de vereisten van de toepassing.
Maref Geldrop - Metaalbewerking - Gereed product 2

Onderhoud

Het onderhouden van de lasapparatuur en het metaal is essentieel om de kwaliteit van de lasverbinding te behouden. Het regelmatig schoonmaken van de lasapparatuur en het vervangen van versleten onderdelen is belangrijk om ervoor te zorgen dat de apparatuur optimaal blijft werken. Het controleren van de lasverbindingen op scheuren en onvolkomenheden is ook belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig te detecteren en te corrigeren.

Metaal lassen? Neem dan contact met ons op!

Maref is dé specialist voor al uw laswerk en plaatbewerking. Heb je vragen over laswerk of plaatbewerking? Neem dan contact met ons op. Onze collega’s voorzien u geheel vrijblijvend van informatie en bieden altijd een passend advies. Wij staan altijd voor u klaar.

Benieuwd wat MAREF
voor u kan betekenen?