TIG lassen

Tungsten inert gas lassen, oftewel TIG lassen. Bij deze techniek ontstaat de vlamboog tussen een wolfraam elektrode en het product. Daarna wordt er handmatig het lasdraad toegevoegd. Dit is dan ook de reden dat TIG lassen zeer hoog niveau skills vereist van de lasser wat uiteindelijk kan resulteren in een zeer hoogwaardige laskwaliteit. De handmatige werkzaamheden zorgen er mede voor dat deze manier van lassen langer duurt dan andere manieren van lassen.

Nabewerking

TIG lassen heeft een gunstig voordeel en dat is dat het (vrijwel) geen nabewerking nodig heeft. We spreken hier over een schoon lasproces waarbij geen lasspetters ontstaan. Hierdoor houdt je optimaal zicht op het lasproces. Daarnaast zorgen lasspetters ervoor dat het werkstuk aangetast en vuil worden waardoor je deze achteraf moet verwijderen. Dit is hierbij dus niet nodig.

Toevoegingsmateriaal

Bij TIG lassen hoeft je niet altijd toevoegmateriaal toe te voegen. De delen kunnen ook samengevoegd worden wanneer de lasgroef samengesteld wordt. Als er toch gekozen wordt om toevoegingsmateriaal te gebruiken dan wordt dit niet met een lastoorts aan het smeltblad toegevoegd maar handmatig. Bij MIG/MAG lassen gebeurt dit wel met een lastoorts waardoor de lastoorts er bij TIG lassen anders opgebouwd is.

Inert gas

Bij TIG lassen wordt gebruik gemaakt van een inert gas en hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Deze gassen zijn in de meeste gevallen erg kostbaar waardoor er vaak voor de goedkoopste optie gekozen wordt. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van argon maar je ziet ook vaak dat er helium gebuikt wordt. Argon heeft als voordeel dat niet sterk reageert op de inwerking van vrijwel alle chemicaliën. Actieve gassen reageren wel op de inwerking van chemicaliën waardoor het materiaal aangetast wordt. Een inerte gas zorgt dat het materiaal tijdens het lasproces niet wordt aangetast.

Toepassingen

Het lassen van pijplijnen en leidingen zijn de belangrijkste toepassingen voor TIG lassen. Deze methode wordt bijvoorbeeld gebruikt binnen de lucht- en ruimtevaart en plaatmetaalverwerkende industrieën die gespecialiseerd zijn in het lassen van bijvoorbeeld dunne materialen. Daarnaast wordt TIG lassen binnen uiteenlopende andere industrieën gebruikt.

Techniek

Eén van de voornaamste reden om te kiezen voor TIG lassen is dat het uiterlijk van de las van belang is. Dit zorgt ervoor dat de nauwkeurigheid van de las enorm van belang is. TIG lassen is over het algemeen een veeleisende lastechniek omdat er bij deze lastechniek meerdere aspecten onder controle gehouden moeten worden. 

Met één arm moet de toorts bewogen worden en met de andere arm het toevoegmateriaal voor het smeltblad. Dit wil dus zeggen dat een TIG lasser beide armen zeer nauwkeurig moet bewegen. De armen zullen wel snel wennen aan de bewegingen waardoor er toch een soort van routine ontstaat bij deze manier van lassen maar TIG lassen blijft een specialisme wat niet voor iedereen weggelegd is.  

Voordelen van TIG lassen

Het grootste voordeel is de kwaliteit van de las omdat de lasser zelf invloed uitoefend op het smeltblad en het lasproces langzaam verloopt. 

TIG lassen is een schoon lasproces omdat er geen ”lasspetters” ontstaan die werkstuk aantasten en bevuilen. Daarnaast hou je optimaal zicht op de las wat ook ten goede komt van de kwaliteit. 

Bij deze lastechniek wordt je niet beperkt in de metaalkeuze. vrijwel alle ferro- en non ferrometalen zijn geschikt voor TIG lassen.  

De handmatige werkzaamheden die met TIG lassen gemoeid zijn kunnen zorgen voor een hoge toevoegsnelheid. De snelheid van het toevoegen wordt bepaald door de lasser zelf en hangt af van de dikte van het materiaal dat gelast wordt.

Nadelen van TIG LAssen

De snelheid is toch wel een nadeel wanneer tijd en snelheid belangrijke pijlers zijn. Daar komt ook bij dat het vullen van grote naden lastiger is met deze manier van lassen ten opzichte van andere technieken.

Deze manier van lassen is ook erg kostbaar en dat komt vooral door twee aspecten. Het lasproces neemt veel tijd in beslag zoals hierboven beschreven is maar ook het gebruik van de inerte gassen maakt het een kostbaar project. Edelgassen zoals inert zijn kostbaarder dan actieve gassen.

Deze manier van lassen vergt een bepaalde mate van ervaring. Dit complexe proces leer je eenmaal niet zomaar. Dit resulteert uiteindelijk wel een kwalitatief hoogstaand laswerk,

Staal lassen? Neem dan contact met ons op!

Maref is dé specialist op het gebied van TIG lassen. Heb je vragen over laswerk of plaatbewerking? Neem dan contact met ons op. Onze collega’s voorzien u geheel vrijblijvend van informatie en bieden altijd een passend advies. Wij staan altijd voor u klaar.

Benieuwd wat MAREF
voor u kan betekenen?