TIG lassen

TIG lassen is een nauwkeurige en hoogwaardige lasmethode die gebruikt wordt in verschillende industrieën, zoals de luchtvaart, de auto-industrie en de scheepsbouw. Het staat bekend om zijn precisie, de minimale lasrook en de mogelijkheid om verschillende soorten metalen te lassen. Op deze pagina zullen we ingaan op de belangrijkste aspecten van TIG-lassen, de benodigde apparatuur tot het lasproces en veiligheidsmaatregelen.

Wat is TIG lassen?

Tungsten Inert Gas (TIG) lassen is een lastechniek waarbij een elektrode van wolfraam wordt gebruikt om het lasmateriaal te smelten, terwijl het beschermgas argon of helium wordt gebruikt om de las te beschermen tegen atmosferische verontreiniging. TIG lassen wordt meestal gebruikt om dunne platen en precisie-onderdelen te lassen, zoals roestvrij staal, aluminium en koperlegeringen. Het is een langzame en nauwkeurige lasmethode, die een constante handbeweging vereist om het smeltbad op de juiste manier te beheren.

Maref Mierlo - metaalbewerking - RVS lassen 2

Voordelen van TIG lassen

Een van de belangrijkste voordelen van TIG lassen is de nauwkeurigheid en precisie van de las. Omdat de elektrode niet smelt, kan de lasser de las nauwkeurig controleren en de grootte en diepte van het smeltbad beheersen. Er is dan ook (vrijwel) geen nabewerking nodig. Daarnaast is er tijdens het TIG-lasproces minimale lasrook, dat voor optimaal zicht zorgt wat dan weer ten goede komt van de kwaliteit. Bovendien kunnen met TIG-lassen verschillende soorten metalen worden gelast, waaronder moeilijk te lassen materialen zoals titanium en magnesium.

Nadelen van TIG Lassen

Een van de belangrijkste voordelen van TIG lassen is de nauwkeurigheid en precisie van de las. Omdat de elektrode niet smelt, kan de lasser de las nauwkeurig controleren en de grootte en diepte van het smeltbad beheersen. Er is dan ook (vrijwel) geen nabewerking nodig. Daarnaast is er tijdens het TIG-lasproces minimale lasrook, dat voor optimaal zicht zorgt wat dan weer ten goede komt van de kwaliteit. Bovendien kunnen met TIG-lassen verschillende soorten metalen worden gelast, waaronder moeilijk te lassen materialen zoals titanium en magnesium.

Benodigde apparatuur en materialen

Voor het TIG lassen zijn verschillende apparatuur en materialen nodig. Allereerst is er een lasmachine nodig die geschikt is voor TIG lassen. Deze machine heeft een elektrodehouder, lasdraadtoevoer, beschermgasregelaar en andere instellingen die kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van het lasproces. Daarnaast is er een elektrode van wolfraam nodig, die bestand is tegen hoge temperaturen en niet snel smelt. Ook de lasdraad en het beschermgas zijn belangrijk voor een succesvolle TIG-las. Het beschermgas wordt gebruikt om het smeltbad te beschermen tegen atmosferische verontreinigingen, terwijl de lasdraad wordt gebruikt om het materiaal aan elkaar te verbinden.

Voorbereiding

Voordat het TIG-lasproces kan beginnen, moet het werkstuk goed worden voorbereid. Dit betekent dat het oppervlak moet worden schoongemaakt en eventuele verf, roest of andere verontreinigingen moeten worden verwijderd. Een goede voorbereiding zorgt voor een betere hechting van het materiaal en voorkomt dat er scheuren of gaten ontstaan tijdens het lassen.

Maref Mierlo - metaalbewerking - tig lassen

Het TIG-lasproces

Het TIG-lasproces begint met het plaatsen van de elektrode van wolfraam in de elektrodehouder van de lasmachine. Vervolgens wordt het beschermgas ingesteld en kan het lasproces beginnen. De lasser beweegt de elektrode langzaam en constant over het werkstuk, terwijl hij/zij de grootte en diepte van het smeltbad controleert. Tijdens het lassen wordt de lasdraad toegevoegd om het materiaal aan elkaar te verbinden. Het is belangrijk om de juiste stroom- en snelheidsinstellingen te gebruiken, afhankelijk van het materiaal en de dikte van het werkstuk. Het is dan ook vanzelfsprekend dat dit type laswerk specialisme vereist.

Veiligheid

Tijdens het TIG lassen is het belangrijk om verschillende veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Zo moeten lassers beschermende kleding dragen, zoals handschoenen, een laskap en een overall. Daarnaast is het belangrijk om de werkruimte goed te ventileren, aangezien het beschermgas argon of helium niet geschikt is om in te ademen. Ook moeten lassers de nodige voorzichtigheid betrachten bij het omgaan met de lasmachine en elektrode, aangezien deze zeer heet kunnen worden tijdens het lasproces.

Maref Mierlo - metaalbewerking - tig lassen

Toepassingen

Het lassen van pijplijnen en leidingen zijn de belangrijkste toepassingen voor TIG lassen. Deze methode wordt dan ook veel gebruikt in de luchtvaartindustrie, de auto-industrie en de scheepsbouw. Het wordt ook gebruikt voor het lassen van roestvrij staal en aluminium in de voedingsmiddelenindustrie, omdat er tijdens het lasproces minimale lasrook vrijkomt. Daarnaast wordt TIG lassen ook gebruikt voor precisiewerk, zoals het lassen van sieraden en horloges.

Onderhoud en reparatie van TIG-lasapparatuur

TIG-lasapparatuur moet regelmatig worden onderhouden en gerepareerd om een optimale werking te garanderen. Dit kan het schoonmaken en vervangen van de elektrode, het controleren van de stroom- en snelheidsinstellingen en het controleren van de gasflessen omvatten. Als er problemen optreden tijdens het TIG lassen, moeten deze onmiddellijk worden opgelost om veiligheidsrisico’s te voorkomen.

In het kort

TIG lassen is een hoogwaardige lasmethode die precisie, minimale lasrook en de mogelijkheid om verschillende soorten metalen te lassen biedt. Het vereist echter wel de nodige apparatuur en materialen, evenals de juiste voorbereiding en veiligheidsmaatregelen. Met de juiste kennis en vaardigheden kan TIG lassen worden toegepast in verschillende industrieën, van de luchtvaart tot de voedingsmiddelenindustrie en precisiewerk.

TIG lassen? Neem dan contact met ons op!

Maref is dé specialist op het gebied van TIG lassen. Heb je vragen over laswerk of plaatbewerking? Neem dan contact met ons op. Onze collega’s voorzien u geheel vrijblijvend van informatie en bieden altijd een passend advies. Wij staan altijd voor u klaar.

Benieuwd wat MAREF
voor u kan betekenen?