Staal Lassen

Bij staallassen wordt een lasapparaat gebruikt om een elektrische stroom door het staal te leiden, waardoor het materiaal smelt en samenkomt. Door de warmte die vrijkomt tijdens het lassen, smelt het staal op de lasplek en vloeit het samen, waardoor er een solide verbinding ontstaat tussen de gelaste delen. Het wordt dan ook vaak toegepast in de metaalindustrie, waarbij het lassen van staal wordt gebruikt om verschillende componenten en constructies te creëren.
Maref Geldrop - Metaalbewerking - staal lassen

Veiligheid

Veiligheid is een belangrijk aspect van staal lassen. Er kunnen gevaarlijke gassen vrijkomen tijdens het lassen, dus zorgen we voor een goede ventilatie. Het is ook belangrijk om beschermende kleding te dragen, zoals leren handschoenen en een overall. Maref beschikt over de juiste veiligheidsmaatregelen om jouw project tot een succes te maken.

Technieken

MIG/MAG lassen is een specifieke lastechniek. Hierbij wordt een afsmeltende elektrode gebruikt die mechanisch wordt aangevoerd. Daarbij wordt het smeltbad beschermd door een gas. MIG/MAG lassen staat voor Metal Inert Gas / Metal Active Gas. Wat het verschil maakt tussen MAG en MIG lassen van staal, zijn de gassen die gebruikt worden. Bij MAG lassen gaat het om een actief gas, bijvoorbeeld koolstofdioxide oftewel CO2. Bij MIG lassen gaat het juist om een inert gas, bijvoorbeeld argon of mengsels van argon met waterstofgas en helium. Een inert gas reageert niet met het smeltbad en een actief gas wel. Er worden bij het lassen ook vaak mengsels gebruikt van inerte en actieve gassen. Doorgaans gaat het om menggassen met argon en CO2.

TIG lassen van staal is een specifieke lastechniek waarvan de afkorting staat voor Tungsten Inert Gas. De afkorting dankt zijn naam aan het Engelse woord voor wolfraam (tungsten) en het gebruik van inert gas. Met TIG lassen kan een zeer hoge laskwaliteit bereikt worden. Veel mensen beschouwen TIG lassen als een moeilijke vorm van staal lassen, doordat het toevoegmateriaal handmatig bijgemengd moet worden. Een andere techniek dus dan staal lassen met een beklede elektrode en het MIG/MAG lassen. TIG lassen wordt vooral gebruikt voor RVS en staal. Het wordt ook gebruikt voor andere metalen met een dunne plaatdikte, omdat daarbij de lassnelheid vrij laag is.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is van groot belang bij het lassen van staal. Het oppervlak van het staal moet worden gereinigd en ontvet voordat er gelast kan worden. Dit kan gedaan worden met een staalborstel en ontvettingsmiddel. Ook moeten de lasnaden goed worden schoongemaakt en eventueel voorgeboord.
Maref Geldrop - Metaalbewerking - Lassen

Lasverbindingen

Bij staal lassen zijn er verschillende soorten lasverbindingen mogelijk, waaronder de V-naad, de K-naden en de U-naad. De V-naad is een veelgebruikte lasverbinding en bestaat uit twee stukken staal die in een V-vorm zijn geslepen en aan elkaar worden gelast. De K-naden worden gebruikt voor het lassen van dikke staalplaten en de U-naad wordt gebruikt voor het lassen van ronde stalen buizen.

Afwerking

Na het lassen moet het staal nog afgewerkt worden. Dit kan gedaan worden door het oppervlak van het staal te slijpen, schuren of polijsten. Hierdoor wordt de lasnaad glad en is het staal beter bestand tegen corrosie. Ook kan er een beschermende coating aangebracht worden om het staal te beschermen tegen roest en andere invloeden van buitenaf.

Maref Geldrop - Metaalbewerking - Lasnaden

Nazorg

Na het lassen moet het staal nog worden behandeld om ervoor te zorgen dat het in goede conditie blijft. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbrengen van een beschermende coating. Ook is het belangrijk om het gelaste staal regelmatig te inspecteren op eventuele scheurtjes of andere beschadigingen.

Staal lassen in het kort

Kortom, staallassen is een belangrijke techniek in de metaalindustrie en kan worden toegepast in diverse toepassingen. Door de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen, het materiaal goed voor te bereiden en de juiste technieken en lasverbindingen te gebruiken, kan het staal op een veilige en efficiënte manier worden gelast en verwerkt tot een eindproduct van hoge kwaliteit.

Staal lassen? Neem dan contact met ons op!

Hoewel staal lassen een relatief eenvoudige techniek lijkt, vergt het veel ervaring en kennis om het goed uit te voeren. Het is dan ook aan te raden om het lassen van staal over te laten aan Maref waar we beschikken over specialisten op het gebied van staal lassen met de juiste kennis en apparatuur.
Heb je vragen over laswerk of plaatbewerking? Neem dan contact met ons op. Onze collega’s voorzien u geheel vrijblijvend van informatie en bieden altijd een passend advies. Wij staan altijd voor u klaar.

Benieuwd wat MAREF
voor u kan betekenen?