RVS Lassen

Het lassen van RVS is een erg specialistische klus die met verschillende technieken kan worden uitgevoerd. Op deze pagina leggen wij uit welke verschillende lastechnieken Maref kan aanbieden voor het maken van verbindingen tussen RVS.

Hoe werkt Lassen precies?

Met behulp van de lastechniek maken we een verbinding tussen materialen (staal of RVS). Dit wordt gedaan door middel van het gebruik van druk en/of warmte. Met een lasapparaat wordt op de verbindingsplaats het materiaal vloeibaar gemaakt en daarbij een extra materiaal toegevoegd in ongeveer dezelfde samenstelling. Maref gebruikt voor RVS lassen verschillende technieken: Hieronder lichten wij de diverse technieken nog wat verder toe.

MIG/MAG RVS lassen

MIG en MAG zijn twee op zichzelf staande afkortingen. MIG staat voor ‘Metal Inert Gas’ en MAG voor ‘Metal Active Gas’. De twee lastechnieken lijken sterk op elkaar, maar kennen een belangrijk verschil: het beschermgas dat wordt gebruikt. Bij MIG/MAG lassen wordt gebruik gemaakt van een constante spanning. Tijdens het lassen wordt steeds een draad aangevoerd. Deze draad vormt de elektrode en fungeert als toevoegmateriaal. Tussen de draad en het te lassen materiaal wordt een plasmaboog gevormd. Het beschermgas, MIG of MAG, voorkomt verbranding van het te lassen materiaal. Bij MIG lassen wordt een inert gas gebruikt, bijvoorbeeld argon. Dit gas reageert niet met de gesmolten chemicaliën van het te lassen materiaal, waardoor de kwaliteit van de las vaak beter is dan bij MAG lassen. Bij MAG lassen wordt gewerkt met een actief beschermgas, zoals CO2. Deze methode wordt dan ook vaak ‘CO2 lassen’ genoemd. RVS lassen met MIG/MAG is een snelle techniek die zeer geschikt is voor het produceren van RVS op maat producten. De techniek kan ook worden gebruikt voor metalen als ijzer en aluminium.

RVS lassen met TIG

Ook TIG is een afkorting van een gas, namelijk het ‘Tungsten Inert Gas’. Tungsten is de Engelse benaming van wolfraam en verwijst naar het gebruik van een niet-afsmeltbare elektrode die van wolfraam gemaakt is. Anders dan bij het MAG of MIG lassen van RVS, wordt het toevoegmateriaal handmatig bijgemengd en is het dus niet afkomstig van de elektrode. Dit handwerk zorgt ervoor dat de TIG techniek zeer bewerkelijk en tijdrovend is. Het TIG lassen van RVS werkt als volgt: doordat een kortsluitingsboog wordt getrokken tussen de wolfraamelektrode en het te lassen materiaal, ontstaat warmte. De temperaturen van het smeltbad kunnen hierbij oplopen tot zo’n 6.000 à 7.000 graden Celsius. Bij toepassing van een bijzondere vorm van TIG lassen, plasmalassen genoemd, kan het plasma zelfs een temperatuur van 24.000 graden bereiken. Door deze extreem hoge temperaturen bestaat het risico dat het werkstuk aan de achterzijde verbrandt. TIG lassen is dus erg specialistisch werk maar als het goed wordt uitgevoerd, kunnen er kwalitatief zeer hoogwaardige resultaten mee worden bereikt.

RVS lassen met een elektrode

Bij deze lastechniek wordt een elektrische boog getrokken tussen het RVS en een elektrisch geleidend voorwerp; de elektrode. Door de elektrische boog wordt warmte opgewekt. Deze is nodig om de elektrode te laten smelten. Dit werkt als volgt: een elektrode bestaat uit een metalen kerndraad en bekleding. De kerndraad geleidt niet alleen de stroom; deze zorgt ook voor het benodigde toevoegmateriaal. De stoffen in de bekleding helpen, op hun beurt, om de elektrische boog in stand te houden. Uiteindelijk ontstaat een lasverbinding waardoor beide materialen met elkaar verbonden worden. RVS lassen met een beklede elektrode, wordt ook wel ‘booglassen’ genoemd. Elektrode lassen is een veelgebruikte vorm van RVS bewerking, omdat het een veelzijdige techniek is. Er zijn veel uiteenlopende soorten RVS elektroden te verkrijgen, waardoor het voor veel toepassingen gebruikt kan worden.

RVS lassen? Neem dan contact met ons op!

Maref is dé specialist op het gebied van RVS lassen en plaatbewerking. Heb je vragen over laswerk of plaatbewerking? Neem dan contact met ons op. Onze collega’s voorzien u geheel vrijblijvend van informatie en bieden altijd een passend advies. Wij staan altijd voor u klaar.

Benieuwd wat MAREF
voor u kan betekenen?