Wat is RVS Lassen

RVS (roestvast staal) is een legering van ijzer, chroom en andere metalen. RVS wordt gebruikt in diverse toepassingen, zoals in de voedingsmiddelenindustrie, de chemische industrie en de bouw. RVS heeft als eigenschap dat het bestand is tegen corrosie en roest, waardoor het langer meegaat dan gewoon staal. RVS lassen is een bijzondere tak van sport omdat RVS anders reageert op warmte dan gewoon staal. Het lassen van RVS vereist dan ook speciale apparatuur, kennis en ervaring.

Soorten RVS

Er zijn verschillende soorten RVS, elk met hun eigen eigenschappen. Zo heb je austenitisch RVS, ferritisch RVS en martensitisch RVS. Austenitisch RVS is het meest voorkomende type en heeft goede las-eigenschappen. Ferritisch RVS is minder goed te lassen en heeft een lagere corrosiebestendigheid dan austenitisch RVS. Martensitisch RVS is erg hard en kan alleen worden gelast met de juiste apparatuur en kennis.
Maref Mierlo - metaalbewerking - tig lassen

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is essentieel bij het lassen van RVS. Het oppervlak van het materiaal moet schoon en vetvrij zijn om een goede lasverbinding te krijgen. Daarnaast moet het werkgebied goed worden afgeschermd om te voorkomen dat er ongewenste stoffen in de las terechtkomen. Het is ook belangrijk om het materiaal op de juiste temperatuur te krijgen voordat er gelast wordt.
Maref Mierlo - metaalbewerking - RVS lassen 2

Lasapparatuur

Voor het lassen van RVS is speciale lasapparatuur nodig, zoals TIG-lasapparatuur of MIG-lasapparatuur. TIG-lassen is een precisie-lastechniek waarbij een vlamboog tussen een tungsten elektrode en het materiaal wordt gebruikt. MIG-lassen is een snellere techniek waarbij een metalen draad als elektrode wordt gebruikt en de las wordt afgeschermd met gas. Het type lasapparatuur dat gebruikt wordt, hangt af van de toepassing en het type RVS dat wordt gelast.

Technieken

Bij het lassen van RVS zijn verschillende technieken mogelijk, zoals MIG- en MAG-lassen, TIG-lassen en elektrode-lassen. MIG-lassen is bijvoorbeeld geschikt voor het lassen van dikker materiaal en grote oppervlakken. RVS lassen met MIG/MAG is dan ook een snelle techniek die zeer geschikt is voor de productie van RVS op maat. De techniek kan ook worden gebruikt voor metalen als ijzer en aluminium. TIG-lassen is beter geschikt voor precisiewerk en dun materiaal.

Daarnaast is elektrode-lassen een veelgebruikte techniek bij RVS lassen die geschikt is voor verschillende toepassingen. Bij deze lastechniek wordt een elektrische boog getrokken tussen het RVS en een elektrisch geleidend voorwerp; de elektrode. Door de elektrische boog wordt warmte opgewekt. Deze is nodig om de elektrode te laten smelten.

Dit werkt als volgt: een elektrode bestaat uit een metalen kerndraad en bekleding. De kerndraad geleidt niet alleen de stroom; deze zorgt ook voor het benodigde toevoegmateriaal. De stoffen in de bekleding helpen, op hun beurt, om de elektrische boog in stand te houden. Uiteindelijk ontstaat een lasverbinding waardoor beide materialen met elkaar verbonden worden. RVS lassen met een beklede elektrode, wordt ook wel ‘booglassen’ genoemd. Elektrode lassen is een veelgebruikte vorm van RVS bewerking, omdat het een veelzijdige techniek is. Er zijn veel uiteenlopende soorten RVS elektroden te verkrijgen, waardoor het voor veel toepassingen gebruikt kan worden.

Nabewerking

Na het lassen is het belangrijk om de lasverbinding goed af te werken. Dit kan bijvoorbeeld door de lasverbinding te polijsten en te reinigen om eventuele beschadigingen en oneffenheden weg te werken. Het is ook aan te raden om het materiaal na het lassen te temperen om eventuele spanningen in het materiaal weg te nemen.
Maref Mierlo - metaalbewerking - RVS slijpen

Kwaliteit

Bij het lassen van RVS is kwaliteit van groot belang. Een goede lasverbinding zorgt voor een sterke en duurzame constructie. Om een goede kwaliteit te waarborgen, is het belangrijk om de juiste lasapparatuur en techniek te gebruiken en om de lasverbinding goed af te werken. Daarnaast is het belangrijk om het materiaal goed te controleren op eventuele beschadigingen, zoals scheurtjes of poriën, voordat er wordt gelast. Bij Maref wordt daarom voor het lassen het materiaal gereinigd en gepolijst om eventuele beschadigingen op te voorkomen.

In het kort

RVS lassen vereist speciale kennis, vaardigheden en apparatuur. Het is belangrijk om het materiaal goed voor te bereiden en het werkgebied goed af te schermen om een goede lasverbinding te krijgen. Veiligheid is van groot belang bij het lassen van RVS en het is dan ook belangrijk om beschermende kleding en ademhalingsapparatuur te gebruiken. Kwaliteit is essentieel bij het lassen van RVS en het is belangrijk om het materiaal goed te controleren en de lasverbinding goed af te werken. Met de juiste kennis en ervaring is RVS lassen een uitdagende en interessante klus.

RVS lassen? Neem dan contact met ons op!

Maref is dé specialist op het gebied van RVS lassen en plaatbewerking. Heb je vragen over laswerk of plaatbewerking? Neem dan contact met ons op. Onze collega’s voorzien u geheel vrijblijvend van informatie en bieden altijd een passend advies. Wij staan altijd voor u klaar.

Benieuwd wat MAREF
voor u kan betekenen?