Robotlassen

Robotlassen is een productietechniek waarbij de lastoorts wordt aangestuurd door een robot. De twee grootste voordelen van deze methode is dat de nauwkeurigheid toeneemt omdat de tolerantie gelijk blijft en de productietijd verkort wordt. Dit komt simpelweg omdat de robot sneller werkt dan handmatig lassen en bijkomend voordeel is dat het dus ook voordeliger is. Dit maakt robotlassen een aantrekkelijk alternatief.

Robotlassen van Aluminium / RVS / Staal

Al jarenlang lassen we aluminium, staal en RVS met onze lasrobots.

Met robot lassen kunnen we complexe constructies met veel laslengtes uiterst nauwkeurig lassen. De hoge snelheid en constante kwaliteit zijn de grootste voordelen van het lassen van dergelijke constructies met onze lasrobots. Deze werkwijze zorgt bij grote series voor een aanzienlijke tijdsbesparing en dus een kostenbesparing voor de klant.

De Voordelen van Robotlassen

Zoals hierboven benoemd heeft robotlassen vele voordelen ten opzichte van het handmatig lassen. Hieronder hebben we de voordelen nogmaals voor u opgesomd:

  • Snel en precies productieproces, hoge laskwaliteit
  • Zeer aantrekkelijke kostprijzen/TCO, waardoor een betere concurrentiepositie
  • Constante productkwaliteit
  • Rendabel bij kleine en grote series
  • semi-continu productieproces (De lasrobot werkt langer door, zonder pauzes)

Hoe kostenbesparend is robotlassen?

robotlassen bij kleine series

De kostenbesparing is het grootste voordeel van robot lassen. De kosten voor handmatig uitvoeren van een bewerking kunnen we uitsplitsen in personeelskosten en productietijd. Bij een lasrobot zijn de personeelskosten gering omdat deze vrijwel alleen benodigd zijn voor de instellingen. Vervolgens kan de robot oneindig de werkzaamheden uitvoeren. De snelheid van het lassen ligt bij een lasrobot ook aanzienlijk hoger waardoor de productietijd significant daalt. De kosten dalen nog eens extra wanneer het om herhaalproducten of seriewerk gaat.
Waar in het verleden enkel gedacht werd aan grote series kunnen kleine series tegenwoordig ook middels robotlassen verricht worden. Dit komt omdat de technologische ontwikkelingen in de afgelopen jaren sterk verbetert zijn. Hierdoor is de insteltijd voor een productie aanzienlijk teruggedrongen. Het is lastig te zeggen vanaf hoefveel stuks een las robot interessant is omdat die afgewogen moet worden tegen de insteltijd, het productype en de lengte van de lasverbinding maar vanaf enkele tientallen kan een lasrobot al in uw voordeel werken.

Uitmuntende kwaliteit en nauwkeurigheid

De menselijke marge in kwaliteit en nauwkeurigheid wordt met robotlassen weggenomen. De robot wordt computermatig ingesteld en deze instelling zorgt ervoor dat iedere las nauwkeurig herhaald wordt. De lasrobot volgt continu dezelfde snelheid en positie wat resulteert in een constante kwaliteit las. De continuïteit is hierin ook een belangrijk aspect voor de kwaliteit en nauwkeurigheid omdat deze van het begin tot het einde gelijk blijft.

Toepassingen

Bovengenoemde voordelen zoals de tijdsbesparing, kwaliteit en nauwkeurigheid hebben het mogelijk gemaakt om een belangrijke factor te worden in de metaalsector en de zware industrie zoals de auto industrie. Hierin zie je vooral dat de korte lassen met gebogen oppervlakken, herhaalbare en voorspelbare handelingen populair zijn. Reden hiervoor is dat deze niet continu bijgesteld hoeven te worden. Tegenwoordig maken externe assen het ook mogelijk om op een goede wijze lange assen te plaatsen waardoor ook de scheepsbouw tot een veelgebruikte industrie hoort.

robotlassen? Neem dan contact met ons op!

Maref is dé specialist op het gebied van robotlassen. Heb je vragen over laswerk of plaatbewerking? Neem dan contact met ons op. Onze collega’s voorzien u geheel vrijblijvend van informatie en bieden altijd een passend advies. Wij staan altijd voor u klaar.

Benieuwd wat MAREF
voor u kan betekenen?