MIG/MAG Lassen

MIG en MAG-lassen zijn twee veelgebruikte lasmethoden in de metaalbewerking en industrie. Meestal wordt “MIG/MAG lassen” als één woord gebruikt maar dit zijn twee totaal verschillende lasprocessen met elk verschillende toepassingsgebieden. Bij MIG lassen wordt er namelijk gebruik gemaakt van een inert gassen bij MAG lassen wordt er gebruik gemaakt van een beperkt percentage actief gas (zuurstof) bij het lassen van staal. Op deze pagina gaan we je wat meer vertellen over MIG/MAG lassen.

Wat is MIG-lassen?

MIG-lassen is een lasmethode waarbij een continu draad wordt gebruikt als elektrode en er een beschermgas wordt gebruikt om het lasgebied te beschermen tegen oxidatie en andere verontreinigingen. Het beschermgas wordt via de lastoorts geleverd en kan een mix van argon, koolstofdioxide of helium zijn. MIG-lassen kan worden gebruikt voor een breed scala aan materialen, zoals staalroestvrij staalaluminium, koper en nikkel.

Maref Geldrop - Metaalbewerking - MIG/MAG Lassen

Toepassingen van MIG-lassen

Toepassingen van MIG-lassen MIG-lassen wordt vaak gebruikt in de metaalbewerking en constructie-industrie. Het is bijvoorbeeld geschikt voor het lassen van dunne plaatwerk, omdat het minder warmte-inbreng vereist dan andere lasmethoden. Ook wordt MIG-lassen veel gebruikt voor het lassen van aluminium en andere non-ferrometalen. Een ander voordeel van MIG-lassen is dat het geschikt is voor grote productievolumes.
Maref Geldrop - Metaalbewerking - MIG/MAG Lassen

Wat is MAG-lassen?

MAG-lassen lijkt veel op MIG-lassen, maar in plaats van een inerte gasmix wordt er een actief gas gebruikt, zoals koolstofdioxide of zuurstof. Deze gassen helpen bij het smelten van het lasmateriaal en dragen bij aan betere laseigenschappen. MAG-lassen wordt vaak gebruikt voor het lassen van staal en andere ferrometalen, en is vooral populair in de scheepsbouw en offshore-industrie.

Toepassingen van MAG-lassen

MAG-lassen wordt vooral gebruikt voor het lassen van ferrometalen, zoals staal en roestvrij staal. Het wordt veel gebruikt in de scheepsbouw, offshore-industrie en de productie van pijpleidingen. MAG-lassen is geschikt voor het lassen van dikke platen en constructies, omdat het diepe en brede lasnaden produceert. Ook kan MAG-lassen worden gebruikt voor het lassen van materialen met een hogere treksterkte.

Verschil tussen MIG/MAG lassen?

Het belangrijkste verschil tussen MIG-lassen en MAG-lassen is het type gas dat wordt gebruikt. Bij MIG-lassen wordt een inerte gasmix gebruikt, terwijl bij MAG-lassen een actief gas wordt gebruikt. Dit heeft invloed op de laskwaliteit en lasprestaties. Over het algemeen produceert MAG-lassen een diepere en bredere lasnaad dan MIG-lassen. Ook is de warmte-inbreng bij MAG-lassen hoger, wat bij sommige materialen kan leiden tot vervorming en kromtrekken.
Maref Geldrop - Metaalbewerking - Lassen 2

Wat is de functie van lasgas/bescherm gas?

Lasgas geeft bij Bij MIG/MAG lassen een aantal belangrijke functies:

  • Het biedt bescherming van het smeltbad tijdens het lassen tegen invloeden van buitenaf (bijv. oxidatie door zuurstof uit de lucht)
  • Het verhoogt de vlamboogenergie om een diepere inbranding en/of hogere lassnelheid te bereiken.
  • Het stabiliseert van de vlamboog met als gevolg een verbeterde controle over het lasproces
  • Verbetering/verfijning van de druppelvorming van de neersmelt
  • Beïnvloeden van het uiterlijk van de las
  • Beïnvloeden van de inbrandingsdiepte van de las
  • Tegengaan van lasspetters

De lasgassen zijn, afhankelijk van de toepassing en vereisten aan het beschermgas, in diverse mengverhoudingen verkrijgbaar.

Voordelen

MIG- en MAG-lassen hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere lasmethoden. Zo zijn ze geschikt voor het lassen van een breed scala aan materialen en hebben ze een hoge lassnelheid, waardoor ze geschikt zijn voor grote productievolumes. Ook produceren ze schone lassen met weinig spatten en is de kans op porositeit en scheuren in de lasverbinding klein.

Nadelen

Ondanks de voordelen zijn er ook enkele nadelen verbonden aan MIG- en MAG-lassen. Zo vereist MIG-lassen een goed schoongemaakte en gladde laszone, anders kan er porositeit ontstaan. Ook kan de kwaliteit van de lasverbinding afnemen bij het lassen van materialen met een hogere treksterkte. Daarnaast zijn deze vormen van lassen gevoelig voor wind of tocht.

MIG/MAG lassen In het kort

MIG- en MAG-lassen zijn beide veelgebruikte lasmethoden in de metaalbewerking en industrie. MIG-lassen wordt vaak gebruikt voor dunne plaatwerk en non-ferrometalen, terwijl MAG-lassen vooral geschikt is voor ferrometalen en dikke platen. Het belangrijkste verschil tussen beide methoden is het type gas dat wordt gebruikt. MIG-lassen gebruikt een inerte gasmix, terwijl MAG-lassen een actief gas gebruikt. Beide methoden hebben hun voor- en nadelen en het is belangrijk om de juiste lasmethode te kiezen voor de specifieke toepassing.

MIG/MAG lassen? Neem dan contact met ons op!

Maref is dé specialist op het gebied van MIG/MAG lassen en plaatbewerking. Heb je vragen over laswerk of plaatbewerking? Neem dan contact met ons op. Onze collega’s voorzien u geheel vrijblijvend van informatie en bieden altijd een passend advies. Wij staan altijd voor u klaar!

Benieuwd wat MAREF
voor u kan betekenen?