Aluminium Lassen

Aluminium lassen is een belangrijk proces in de metaalbewerking. Het is essentieel om hoogwaardige en duurzame aluminium producten te produceren. Bij het lassen van aluminium is het belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van het materiaal. Zo heeft aluminium een lage smelttemperatuur en een hoge warmtegeleiding, wat van invloed kan zijn op het lassen. Op deze pagina worden de belangrijkste aspecten van aluminium lassen behandeld.

Eigenschappen van aluminium

Aluminium is een licht, sterk en duurzaam metaal dat goed bestand is tegen corrosie. Het is ook zeer geleidend en reflecterend. Daarnaast is het, buiten zuurstof en silicium, het meest voorkomende element op aarde. Aluminium bestaat uit een verbinding met andere elementen. In de meeste gevallen bestaat de verbinding van aluminium uit aluinaarde, wat voorkomt in bauxiet. Een extra voordeel van aluminium ten opzichte van staal is dat het minder snel roest.
Maref Mierlo - metaalbewerking - RVS slijpen

Voorbereiding

Voorbereiding Voordat je begint met lassen, is het belangrijk om het oppervlak van het aluminium te reinigen en te ontvetten. Aluminium heeft de neiging om snel te oxideren, wat kan leiden tot zwakke lasverbindingen. Het is daarom belangrijk om de oxidatielagen van het aluminium te verwijderen voordat je begint met lassen. Verder moet je de juiste laspositie bepalen voor de beste resultaten.
Maref Mierlo - metaalbewerking - tig lassen

Lasprocessen

Je hebt bij aluminium lassen de keuze uit twee verschillende technieken. In tegenstelling tot TIG-lassen van aluminium kan er ook gekozen worden voor het pulserend MIG-lassen van aluminium. MIG-lassen heeft als voordeel dat het in vrijwel alle posities toepasbaar is. Daarnaast is de warmte inbreng met pulserend MIG lassen minder waardoor de producten minder vervormen tijdens het lassen. Een ander verschil met TIG-lassen is dat deze techniek een zeer snelle lassnelheid heeft, waardoor het laswerk veel sneller klaar is.
Het nadeel is echter dat MIG-lassen van aluminium moeilijker beheersbaar is. Onze specialisten kijken uiteraard per opdracht welke lastechniek geschikt is.

Lasmateriaal

Het juiste lasmateriaal is essentieel voor een succesvolle lasverbinding. Bij het lassen van aluminium moet het lasmateriaal dezelfde of vergelijkbare eigenschappen hebben als het basismateriaal. Het is belangrijk om het juiste lasmateriaal te kiezen voor het specifieke type aluminium dat gelast gaat worden.

Lasfouten

Lassen is een ingewikkeld proces en er kunnen veel fouten optreden. Bij het lassen van aluminium zijn er specifieke lasfouten waar je op moet letten, zoals incomplete penetratie, porositeit en scheurvorming. Deze fouten kunnen worden veroorzaakt door onjuiste voorbereiding, onjuiste lasparameters en andere factoren. Bij Maref voorkomen we dit door de voorbereiding correct uit te voeren en de lasparameters zorgvuldig in te stellen.

Veiligheid

Bij het lassen van aluminium moeten de juiste veiligheidsmaatregelen worden genomen. Het is belangrijk om een beschermende bril en kleding te dragen om te voorkomen dat lasrook in de ogen en de huid terechtkomt. Bovendien kan de lasrook gevaarlijke stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. We zijn hiervan bewust en zorgen dan ook voor de nodige veiligheidsmaatregelen.
Maref Mierlo - metaalbewerking - RVS lassen 2

Lasapparatuur

Voor aluminium lassen gebruiken wij professionele TIG en MIG/MAG lasapparatuur. Deze aluminium lasapparaten zijn voorzien van pulse functies en zoals je van ons mag verwachten van de hoogste kwaliteit. Door middel van de pulse functies kan er gemakkelijk gepulseerd worden tussen basis- en piekstroom. Zo is er piekstroom nodig om door de bovenste laag van aluminium heen te branden. Hierbij is het mogelijk dat het smeltpunt van aluminium wordt bereikt. Andere lagen van aluminium vereisen weer een lagere stroomhoeveelheid. Doordat aluminium lassen zo complex is, vereist dit kwalitatief goede aluminium lasapparatuur en een professionele lasser.

Maref Mierlo - metaalbewerking - RVS polishen

Nabewerking

Na het lassen is het belangrijk om het aluminium goed na te bewerken. Dit omvat het reinigen van de lasnaad en het verwijderen van eventuele bramen of scherpe randen. Het kan ook nodig zijn om het oppervlak van het aluminium te polijsten of te coaten om het te beschermen tegen corrosie.

In het kort

Aluminium lassen is een belangrijk proces in de metaalbewerking en vereist specifieke kennis en vaardigheid. Het is belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van het materiaal, de voorbereiding, het juiste lasmateriaal, de lasfouten en de veiligheidsmaatregelen bij het lassen van aluminium. Met de juiste training en ervaring, de juiste lasapparatuur en de juiste nabewerking kan aluminium lassen leiden tot hoogwaardige en duurzame producten.

Aluminium lassen? Neem dan contact met ons op!

Maref is dé specialist op het gebied van aluminium lassen. Heb je vragen over laswerk of plaatbewerking? Neem dan contact met ons op. Onze collega’s voorzien u geheel vrijblijvend van informatie en bieden altijd een passend advies. Wij staan altijd voor u klaar.

Benieuwd wat MAREF
voor u kan betekenen?