Wat is een lasrobot

Een Lasrobot is een robot welke is ontworpen om het lassen van metaal en andere materialen te automatiseren. In de afgelopen decennia hebben lasrobots zich ontwikkeld tot een onmisbare tool in de productie- en fabricage-industrie.

Geschiedenis van lasrobots

Lasrobots werden voor het eerst geïntroduceerd in de jaren zestig. De vroege lasrobots werden gebruikt om gelaste onderdelen te produceren voor de auto-industrie. Deze robots waren zeer eenvoudig en werden geprogrammeerd door middel van punch cards.
Sindsdien hebben lasrobots zich aanzienlijk ontwikkeld. Moderne lasrobots zijn uitgerust met geavanceerde sensoren en software, waardoor ze complexe lasprocessen kunnen uitvoeren en gemakkelijk kunnen worden geprogrammeerd en bediend.

De voordelen

Lasrobots bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele lasmethoden. Ten eerste zijn lasrobots veel sneller en efficiënter dan handmatige lasmethoden. Dit komt doordat lasrobots continu kunnen werken zonder te pauzeren, terwijl handmatig lassen veel pauzes vereist om de werknemers te laten rusten.

Ten tweede zijn lasrobots veel nauwkeuriger en betrouwbaarder dan handmatige lasmethoden. Dit komt doordat de robotarmen zeer nauwkeurig geprogrammeerd kunnen worden om precies de juiste hoeveelheid lasmateriaal toe te voegen en de juiste lasparameters toe te passen.

Tot slot bieden lasrobots ook een hogere kwaliteit en consistentie in het laswerk. Dit komt doordat de robots geprogrammeerd kunnen worden om altijd dezelfde lasparameters en -kwaliteit te produceren, terwijl handmatige lassen soms leiden tot variatie in lasparameters en kwaliteit.

Maref Geldrop - Metaalbewerking - Lasrobot - Robotlassen 2

Toepassingen van lasrobots

Lasrobots worden gebruikt in verschillende toepassingsgebieden, waaronder de auto-industrie, de luchtvaart en de scheepsbouw. In de auto-industrie worden lasrobots gebruikt om de carrosserie van auto’s te lassen, terwijl ze in de luchtvaartindustrie worden gebruikt om onderdelen van vliegtuigen te lassen. In de scheepsbouw worden lasrobots gebruikt om de romp van schepen te lassen.

Werking van lasrobots

Lasrobots werken door middel van programmeerbare robotarmen die zijn uitgerust met een laspistool. Het laspistool smelt het lasmateriaal en voegt het toe aan de lasverbinding terwijl de robotarm de juiste bewegingen maakt om de juiste lasparameters toe te passen.

De robotarmen worden geprogrammeerd door middel van software die de bewegingen van de robotarmen nauwkeurig controleert. Het programmeren van de robotarmen kan handmatig worden gedaan door een operator, maar kan ook automatisch worden gedaan door middel van geavanceerde software en kunstmatige intelligentie.

Technologie van lasrobots

Moderne lasrobots zijn uitgerust met geavanceerde sensoren en software. Deze sensoren stellen de robot in staat om de juiste lasparameters te selecteren en de juiste hoeveelheid lasmateriaal toe te voegen. Daarnaast zijn lasrobots uitgerust met verschillende soorten laspistolen en lastoevoegmaterialen, die zijn ontworpen om te werken met verschillende materialen en lasprocessen. Voorbeelden hiervan zijn MIG/MAG, TIG en plasma lassen.

Kwaliteitscontrole van lasrobots

Kwaliteitscontrole is een belangrijk aspect van het lassen met lasrobots. Om ervoor te zorgen dat de lasverbindingen van hoge kwaliteit zijn, wordt de lasrobot vaak uitgerust met sensoren en camera’s die de lasverbinding in realtime controleren. Hierdoor kan eventuele afwijkingen snel worden gedetecteerd en gecorrigeerd.

Bovendien kunnen lasrobots worden geprogrammeerd om automatisch kwaliteitscontroleprocedures uit te voeren, zoals het meten van de laspenetratie en het detecteren van porositeit in de lasverbinding.

Maref - Valk Lasrobot

Toekomst van lasrobots

Lasrobots blijven zich ontwikkelen en worden steeds geavanceerder. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan lasrobots die zijn uitgerust met kunstmatige intelligentie, waardoor ze in staat zijn om hun eigen lasprocessen te optimaliseren en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Daarnaast wordt er gewerkt aan lasrobots die in staat zijn om te werken met verschillende soorten materialen en lasprocessen, waardoor hun toepassingsgebieden nog verder worden uitgebreid.

In het kort

Lasrobots zijn een onmisbare tool geworden in de productie- en fabricage-industrie. Ze bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele lasmethoden, zoals hogere snelheid, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid.

Lasrobots worden gebruikt in verschillende toepassingsgebieden, waaronder de auto-industrie, de luchtvaart en de scheepsbouw. Moderne lasrobots zijn uitgerust met geavanceerde sensoren en software, waardoor ze complexe lasprocessen kunnen uitvoeren en gemakkelijk kunnen worden geprogrammeerd en bediend.
Kwaliteitscontrole is een belangrijk aspect van het lassen met lasrobots, en de toekomst van lasrobots ziet er zeer veelbelovend uit, met ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en toepassingsgebieden die nog verder worden uitgebreid.

Opzoek naar een lasrobot om jouw project te lassen? Neem dan contact met ons op!

Maref is dé specialist op het gebied van lasrobots. Heb je vragen over laswerk of plaatbewerking? Neem dan contact met ons op. Onze collega’s voorzien u geheel vrijblijvend van informatie en bieden altijd een passend advies. Wij staan altijd voor u klaar!

Benieuwd wat MAREF
voor u kan betekenen?