Lasersnijden van metaal

Lasersnijden van metaal is een revolutionaire technologie die de productieprocessen in de metaalindustrie heeft veranderd. Lasersnijden biedt vele voordelen ten opzichte van andere snijmethoden, waardoor het steeds populairder wordt.

Werking van lasersnijden

Lasersnijden van metaal is een proces waarbij een laserstraal wordt gebruikt om metaal te snijden. De laserstraal wordt geproduceerd door een laserbron en wordt vervolgens gericht en geconcentreerd door een reeks lenzen en spiegels. De laserstraal is zo krachtig dat het metaal smelt en verdampt, waardoor het metaal wordt gesneden. De snijlijn is zeer nauwkeurig en heeft weinig tot geen bramen of vervorming.

Maref Metaalbewerking - Metaal bewerken - Aluminium Lasersnijden - Lasersnijden staal

Materialen die kunnen worden gesneden

Lasersnijden is een geavanceerde technologie die wordt toegepast op een breed scala aan metalen, waaronder roestvrij staal, koolstofstaal, aluminium en titanium. Het proces maakt gebruik van een geconcentreerde en zeer krachtige laserstraal om nauwkeurige en nette sneden te maken in metalen platen en andere vormen van metaal.

De maximale dikte van het metaal dat met een laserstraal kan worden gesneden, varieert afhankelijk van het specifieke type metaal en het vermogen van de laserbron. Over het algemeen kan een laserstraal metalen snijden tot een dikte van ongeveer 30 millimeter. Dit betekent dat zowel dunne als dikke materialen met lasersnijden kunnen worden bewerkt, wat flexibiliteit en efficiëntie biedt bij verschillende toepassingen.

Voordelen van lasersnijden van metaal

Lasersnijden van metaal biedt vele voordelen ten opzichte van andere snijmethoden. Een van de belangrijkste voordelen is de hoge precisie van de snijlijn. Lasersnijden kan zeer nauwkeurig werken, waardoor complexe vormen en details mogelijk zijn. Een ander voordeel is de snelheid van het snijproces. Lasersnijden is veel sneller dan traditionele snijmethoden, waardoor het de productietijd verkort. Bovendien zorgt lasersnijden voor minimale vervorming van het materiaal, waardoor het risico op beschadiging van het materiaal wordt verminderd. Ook is er weinig tot geen nabewerking nodig vanwege de gladde en nauwkeurige snijlijn.

Toepassingen van lasersnijden

Lasersnijden heeft vele toepassingen in de metaalindustrie. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het snijden van plaatwerk voor de bouw van machines en apparatuur. Ook wordt lasersnijden toegepast in de auto-industrie, waarbij onderdelen worden gesneden voor auto’s. Daarnaast wordt lasersnijden gebruikt in de lucht- en ruimtevaartindustrie, waarbij het snijden van onderdelen met hoge precisie cruciaal is.
Maref Metaalbewerking - Metaal bewerken - Lasersnijden staal

Kosten en prijzen

De kosten en prijzen van lasersnijden variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het type materiaal, de dikte van het materiaal, de grootte van de te snijden stukken en het vermogen van de laserbron zijn alle factoren die de prijs kunnen beïnvloeden. Over het algemeen geldt dat hoe dikker het materiaal is en hoe groter de te snijden stukken zijn, hoe hoger de prijs zal zijn. Ook kan het type metaal van invloed zijn op de prijs, aangezien sommige metalen moeilijker te snijden zijn dan andere. Het is daarom belangrijk om voorafgaand aan het snijproces duidelijke afspraken te maken over de kosten en prijzen.

Veiligheidsaspecten

Het snijden van metaal met een laserstraal kan gevaarlijk zijn als de juiste veiligheidsmaatregelen niet worden genomen. De krachtige laserstraal kan schadelijk zijn voor de ogen en de huid, dus het is belangrijk om tijdens het snijproces de juiste beschermende kleding te dragen, zoals een veiligheidsbril en handschoenen. Daarnaast moet de werkruimte goed geventileerd worden om de uitstoot van schadelijke dampen te verminderen. Ook moet het personeel dat het lasersnijden uitvoert, goed getraind zijn en op de hoogte zijn van de veiligheidsprocedures. Bij Maref besteden we hier uitgebreid aandacht aan!

Lasersnijden van metaal? Neem dan contact met ons op!

Maref is dé specialist op het gebied van Lasersnijden van metaal. Heb je vragen over lasersnijden of andere plaatbewerking? Neem dan contact met ons op. Onze collega’s voorzien u geheel vrijblijvend van informatie en bieden altijd een passend advies. Wij staan altijd voor u klaar.

Benieuwd wat MAREF
voor u kan betekenen?